Obsession eller Hyperlexi?

Min søn syntes at være født med interesse for sprog, breve, ord og læsning. Som småbarn ville han spore bogstaver med fingrene, hvor han så dem, også på fortove og bilkort. Han begyndte at læse, da han var bare to år gammel, og læsning blev hans yndlingsaktivitet.

At være en god mor købte jeg ham smukke, prisvindende billedbøger.

Sådanne bøger, jeg vidste, ville opfordre ham til at bruge sin fantasi. Jeg forventede at vi ville se på dem sammen, og vi ville snakke om billederne og historierne bag dem. Men da jeg gav disse smukke billedbøger til ham, ville han åbne dem, tage et kig på siderne og så grimme dem på gulvet og sige ganske eftertryk: "Ingen ord!" Han hadede billedbøger.

Hvis han fik et valg mellem en bog og et legetøj, ville han vælge bogen hver gang. Jeg ville tage ham til museer og i slutningen af ​​dagen ville vi besøge gavebutikken, hvor han fandt bøgerne. Han ville hente en bog, plop sig ned og læse, ignorere legetøjet.

Vi ville gå til Legetøj R Us, og han ville lave en bee-line til bogen. Engang der havde han valgt flere bøger, sat sig ved et bord og læst. Hvis jeg havde ladet ham, ville han have sat der og læste i timevis. Vi ville forlade uden at se på et enkelt legetøj. Han var ikke interesseret.

Da han var lidt ældre, udviklede han en interesse for videnskab og de var de videnskabsbøger han havde læst, når vi besøgte Toys R Us. På vej ud af butikken ville jeg lede ham til sektionen med science toys. Han ville se på dem og nogle gange syntes at vise interesse for et bestemt legetøj, da han ville afhente det og undersøge det omhyggeligt og læse hvad der var på pakken.

Jeg ville tænke, "Okay! Han er ligesom andre børn. Han er interesseret i et legetøj!" Så jeg vil spørge ham: "Vil du gerne tage det legetøj hjem?" Han ville sige, "Nej", og sæt legetøjet tilbage på hylden.

På fødselsdagsfester havde han sommetider lagt sig til siden læsning, hvad der var tilgængeligt, herunder menuer. På sine egne fødselsdagsfester havde han læst højt hvert faderkort, han fik - inden han åbner gaven. Og hans yndlingsgaver var bøger.

Vi købte dog ikke mange bøger, fordi min søn ville læse de fleste bøger en gang, og det var det. Det kunne blive ret dyrt at fodre sin interesse for at læse. Da han var tre, havde han sit eget bibliotekskort, og hver gang vi besøgte biblioteket, ville han få så mange bøger, som han kunne på sit kort. Det var dog ikke nok. Jeg skulle få så mange bøger, som jeg kunne på mit kort også. Det var otte på hans kort og otte på min. Vi gik til biblioteket hver uge, så han læste seksten bøger om ugen. Da vi løb tør for bøger om hans yndlingsemne på vores lokale biblioteksafdeling, ville vi gå til en anden gren næste uge. Vi besøgte ofte fem forskellige biblioteksafdelinger.

Dette barn var i modsætning til ethvert andet barn, jeg vidste. Han var bare tre år gammel, havde ikke begyndt at tale, før han var to, og talte stadig ikke meget.

Han var så fokuseret på at læse, at jeg var bekymret over, at han kunne have hyperlexi , hvilket er en form for autisme. Han har det ikke, men i et stykke tid var jeg virkelig bekymret. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste forælder, der bekymrede sig for, at noget var forkert, da hendes begavede barn udstillede en ganske typisk begavet adfærd.

Var der en tid, da du troede, at noget var galt med dit barn, da det var bare normal begavet adfærd? Del din historie!